Zupa z kaszą jaglaną

Zupa z kaszą jaglaną

Taką zupę można jeść nawet na śniadanie, można zabrać ją w pojemniczku do pracy i zajadać, kiedy zgłodniejemy. Można też ją jeść na kolację.

Prozdrowotne korzyści z jedzenia tej zupy są ogromne. Od wieków wiadomo, że kasza jaglana, zwana też “złotem Polskiej Ziemi” która jest składnikiem tej zupy ma działanie lecznicze. Unikalny skład, neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych, zwalcza zgagę, odśluzowuje i działa przeciwwirusowo. Jest lekkostrawna i czyści jelita od środka. Wspomaga cały układ pokarmowy, żołądek i wątrobę.

Jest nieprzetworzona i zawiera wyłącznie naturalne i lekkostrawne składniki. Mogą ją jeść osoby uczulone na gluten, a nawet alergicy.

Zupa z kaszą jaglaną

Składniki:

1 cebula

2 średniej wielkości marchewki

2 średniej wielkości pietruszki

kawałek selera

3/4 szklanki kaszy jaglanej

pęczek posiekanego koperku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki oleju

sól i pieprz do smaku

liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego

2,5 litra wody

* dodałam jeszcze 4 starte kiszone ogórki

Wykonanie:

Do garnka wlać olej, dodać obrane i starte na tarce warzywa. Podsmażyć chwilkę warzywa, następnie zalać wszystko wodą. Dodać opłukaną dokładnie kaszę jaglaną i przyprawy (kaszę opłukać w miseczce, kilka razy zmieniając wodę). 

Gotować około 10-15 minut. Pod koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem Dodać łyżkę masła i dokładnie wymieszać.

Czas przyrządzenia 15 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Czas w sumie 45 minutes
Porcje 6


avatar

  Subscribe  
Powiadom o