Zupa krem z buraka z odrobiną orientu

Zupa krem z buraka z odrobiną orientu

Buraki i chrzan – duet idealny. Dzisiaj w postaci  zupy krem z odrobiną orientu w tle.

Zupa krem z buraka z odrobiną orientu

Składniki:

3 duże buraki

około 500ml warzywnego bulionu

1 czerwona cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka chrzanu

sok z połowy cytryny

1 cm startego imbiru

1 szklanka mleka kokosowego

oliwa z oliwek

prażone pestki dyni

Przyprawy i zioła:  łyżeczka soli, łyżeczka majeranku, pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C

Buraki dokładnie myjemy, owijamy folią i pieczemy do miękkości (około 40min.) Po wyjęciu studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

W garnku rozgrzewamy oliwę i szkimy na niej drobno pokrojoną cebulę, dodajemy starty czosnek, imbir, pokrojone buraki, posypujemy majerankiem, solą i pieprzem i jeszcze chwile blanszujemy.

Całość zalewamy bulionem, dodajemy łyżkę chrzanu i cytrynę, doprowadzamy do wrzenia tylko raz, żeby buraki nie straciły intensywnej czerwieni.

Blendujemy na gładki krem, dodajemy mleko kokosowe...jeszcze chwile podgrzewamy.

Podajemy z prażonymi pestakami dyni.



avatar

  Subscribe  
Powiadom o