Go Back
Print

Syrop z czarnego bzu

Składniki:

ok. 500 g kwiatów czarnego bzu 

0,5 kg cukru

1 l wody

2 duże cytryny 

Wykonanie:

Kwiaty zrywamy z krzewów oddalonych od ruchliwych dróg. Po przyniesieniu do domu odcinamy grubsze łodygi, pozostawiamy drobne, z rozwiniętymi kwiatami i rozkładamy je na tarasie, aby wszystkie robaczki żyjące między kwiatami miały okazję "sobie pójść". W międzyczasie w garnku zagotowujemy wodę z cukrem. Cytrynę kroimy na kawałki i dodajemy do syropu. Tak przygotowanym gorącym płynem zalewamy kwiatki i pozostawiamy w chłodnym miejscu do następnego dnia. 

Po tym czasie syrop przelewamy na drobnym sicie, do butelek, słoiczków i przechowujemy w lodówce lub pasteryzujemy. Smak syropu można wzbogacić również pomarańczą lub laską wanilii. Gotowy syrop z kwiatów czarnego bzu rozrabiamy z wodą. Można go również dodawać do herbaty, deserów i ciast.

Porcje 1 l