Go Back
Print

Młoda kapustka

Składniki:

3 główki młodej kapusty

2 pęczki cebuli z młodymi zielonymi bączkami

1 duży pęczek koperku

3 łyżki masła

sól i pieprz do smaku

4 łyżki śmietany 18%

2 łyżki mąki pszennej

Danie Salad
Czas przyrządzenia 25 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Porcje 6

Sposób przyrządzenia

  1. Kapustę szatkuję drobno.

    W garnku roztapiam masło, dodaję drobno pokrojoną cebulkę razem z bączkami i podsmażam chwilkę, aż się zarumieni.

    Teraz wrzucam do garnka, na tą cebulkę posztkowaną kapustę, dodaję sól i pieprz, wszystko razem dokładnie mieszam, przykrywam pokrywką garnek i duszę kapustę przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.

    Po tym czasie sprawdzam, czy nie trzeba dolać troszkę wody, tak aby kapusta i cebula nam się nie przypaliły i dalej pozwalam się jej gotować na małym ogniu przez około 20 minut.

    Powinna być bardzo miękka.

    Teraz przygotowuję zagęszczacz do kausty: do miseczki wkładam 4 łyżki gestej śmietany i 2 łyżki mąki, wszystko dokładnie mieszam, tak aby nie było grudek i wlewam do ugotowanej kapusty. Kapustę podgrzewam ze śmietaną przez kilka sekund cały czas mieszając, tak, aby zabulgotała.

    Na końcu dodaję mega dużo koperku i kapustka jest już pyszna i gotowa do zjedzenia.