Print

Sałatka z jagodami goji

Składniki:

5-6 liści sałaty karbowanej

kawałek zielonej części pora

1 średni ogórek

6 małych pomidorków cherry

pęczek szczypiorku

4 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika

4 łyżki suszonych jagód goji

SOS WINEGRET:

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki wody

2 łyżki organicznego octu balsamicznego

2 łyżki cytryny

1 łyżka syropu z agawy

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Owoce goji płuczemy, następnie zalewamy letnią wodą na 10 minut odstawiamy,a potem osączamy.

Wszsytkie warzywa myjemy. Sałatę rwiemy na małe kawałki i układamy na dnie półmiska.

Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na grubsze plasterki, kładziemy na sałatę.

Na to sypiemy posiekanego drobno pora i szczypiorek. Pomidorki kroimy na ósemki i kładziemy na wierzch sałatki. Polewamy sosem winegret przygotowanym z oliwy, soku z cytryny i przypraw.

Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i jagodami goji.