kuchnia roślinna, zdrowe jedzenie smakuje lepiej

Wegańskie pulpety gryczane w sosie pomidorowym

Wegańskie pulpety gryczane w sosie pomidorowym

Kochani dziś proste, ale wspaniałe danie obiadowe. Znajdziecie tu zdrowe węglowodany oraz białko o wysokiej wartości odżywczej. Wegańskie pulpety w sosie pomidorowym to jednak nie tylko zdrowe, ale również efektowne danie mimo swojej prostoty.

 

Wegańskie pulpety gryczane w sosie pomidorowym

Składniki na pulpety:

1  cebula

350 g ugotowanej i ostudzonej kaszy gryczanej 

220 g tofu naturalnego 

4 ząbki czosnku,

4 płaskich łyżek mąki z ciecierzycy

4 płaskich łyżek siemienia lnianego (niemielonego),

3 łyżki oliwy z oliwek,

zioła i przyprawy: 1 płaska łyżeczka curry,1 płaska łyżeczka czarnuszki, 2-3 łyżki stołowe sosu sojowego 

Sos pomidorowy:

800 g (najlepiej) świeżych pomidorów,

2 cebule,

35 g oliwy z oliwek,

ulubione zioła i przyprawy (u mnie: czarnuszka, majeranek, pieprz, kozieradka, cząber, lubczyk, sól).

Aby dopełnić całości przyda się jakieś „zielsko” u mnie natka pietruszki.

Wykonanie:

Cebule obrać, pokroić i zeszklić w  1 łyżce oliwy z oliwek.

Uprzednio ugotowaną i ostudzoną kaszę gryczaną umieścić w dużej misce.

Tofu porządnie rozgnieść w dłoniach i dorzucić do kaszy.

Dodać czosnek uprzednio obrany i przeciśnięty przez praskę lub zmiażdżony i drobno pokrojony.

Do wszystkich składników dodać mąkę, uprzednio zmielone siemię lniane i oliwę, a także zioła i przyprawy.

Wszystko bardzo dokładnie wymieszać dłońmi i „wyrobić” całość masy tak aby była ona możliwie najbardziej klejąca i zwarta.

Formować pulpety i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Około połowy czasu pieczenia można przekulać je na drugą stronę.

Z podanych ilości wyszło mi ok. 16 małych pulpecików. 

Sos

Cebule obrać, pokroić i zeszklić w emulsji z niewielkiej ilości wody oraz 35 g oliwy z oliwek. Dodać pokrojone pomidory, ulubione zioła i przyprawy i dusić przez 15-20 minut. W razie potrzeby można dodać niewielką ilość wody. Po duszeniu całość zblendować na sos.

Całość podawać z ulubionym „zielskiem” u mnie  natka pietruszki.

Smacznego. 🙂

Czas przyrządzenia 10 minutes
Czas gotowania 40 minutes
Czas w sumie 50 minutes
Porcje 4


avatar

  Subscribe  
Powiadom o