Wegańskie praliny mocno czekoladowe

To moje ulubione słodkości niespodzianki. Ostatnio serwowałam koleżankom, które jeszcze ich nie znają i pytałam co wyczuwają w ich składzie. Ciekawe rzeczy wygadują te nasze kupki smakowe. Jeszcze nikt nigdy nie domyślił się, że w składzie tych pożywnych, wyrazistych i zdrowych pralinek jest fasola!

Wegańskie praliny mocno czekoladowe
Składniki:
200 g daktyli bez pestek
300 g ugotowanej na miękko fasoli adzuki
2 łyżki amaretto ( w wersji dla dzieci pomijamy)
2-3 paski skórki z pomarańczy
2-3 łyżki kakao
Wykonanie:
Daktyle zmiksuj lub zmiel w dowolnym urządzeniu na średnio rozdrobnioną, klejącą masę.
Posiekaj trzy paski pomarańczy jak najdrobniej, bez tej białej cześci. Następnie wrzuć fasolę i zmiel ponownie do uzyskania w miarę jednorodnej konsystencji. Odrywaj niewielkie ilości masy, ulep zgrabne nieduże kulki i umieść w papilotkach.
Kulki możesz, dla wzmocnienia smaku, obtoczyć w kakao.