Wegańskie placuszki z ulubioną sałatą

Wegańskie placuszki z ulubioną sałatą

Bardzo smaczne placuszki na szybki obiad z niespodzianką w środku. Tym razem je usmażyłam ale można je też zapiec w piekarniku.

Wegańskie placuszki z ulubioną sałatą

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 cebule

200 gram pieczarek

3-4 łyżki mąki pszennej

duży pęczek koperku

olej do smażenia (można też upiec)

sól i pieprz

mix ulubionych sałat

Wykonanie:

Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć i pokroić, a następnie usmażyć razem z drobno pokrojoną cebulą. Na koniec dodać do farszu sól i pieprz oraz część posiekanego koperku. Ugotowane ziemniaki należy utłuc, dodać mąkę i wymieszać (ilość mąki zależy od wodnistości ziemniaków i potrzeba jej tyle, aby można było bez problemu formować placuszki. Blat posypać mąką i ułożyć na nim okrągłe placuszki z ziemniaków (wielkość dowolna). Następnie na placuszki położyć pieczarkowy farsz i po łyżeczce świeżego koperku. Na górę położyć placuszek takiej samej wielkości i zakleić boki. Tak przygotowane placki smażyć z dwóch stron na złoty kolor i wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu (można je również upiec). Na talerz położyć ulubiony mix sałat oraz placuszki. 

Czas przyrządzenia 15 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Czas w sumie 45 minutes
Porcje 4
0 0 votes
Article Rating


Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments