Wegańskie placuszki z ulubioną sałatą

Bardzo smaczne placuszki na szybki obiad z niespodzianką w środku. Tym razem je usmażyłam ale można je też zapiec w piekarniku.

Wegańskie placuszki z ulubioną sałatą
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
200 gram pieczarek
3-4 łyżki mąki pszennej
duży pęczek koperku
olej do smażenia (można też upiec)
sól i pieprz
mix ulubionych sałat
Wykonanie:
Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć i pokroić, a następnie usmażyć razem z drobno pokrojoną cebulą. Na koniec dodać do farszu sól i pieprz oraz część posiekanego koperku. Ugotowane ziemniaki należy utłuc, dodać mąkę i wymieszać (ilość mąki zależy od wodnistości ziemniaków i potrzeba jej tyle, aby można było bez problemu formować placuszki. Blat posypać mąką i ułożyć na nim okrągłe placuszki z ziemniaków (wielkość dowolna). Następnie na placuszki położyć pieczarkowy farsz i po łyżeczce świeżego koperku. Na górę położyć placuszek takiej samej wielkości i zakleić boki. Tak przygotowane placki smażyć z dwóch stron na złoty kolor i wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu (można je również upiec). Na talerz położyć ulubiony mix sałat oraz placuszki.