kuchnia roślinna, zdrowe jedzenie smakuje lepiej

Wegańskie pączki bez mleka i jajek

Wegańskie pączki bez mleka i jajek

No tak tłusty czwartek i pojawił się u mnie przepis na wegańskie pączki. Można spokojnie przygotować je samodzielnie w domu – owszem są czasochłonne, ale  wcale nie takie trudne. Do smażenia pączków wybierzcie szeroki garnek i nie wkładajcie więcej niż 3-4 sztuk, duża ilość pączków może schłodzić olej, przez co będą tłuste i surowe w środku. Aby sprawdzić, czy olej osiągnął odpowiednią temperaturę możecie  użyć jednej z domowych metod. Zanurzcie kawałek ciasta, jeśli od razu zacznie z sykiem się smażyć możecie włożyć do garnka pączki.                Do nadziewania pączków wybierzcie gęste marmolady lub konfitury.                                                                                  Pączki są słodkie, chrupiące i zupełnie wegańskie. Polecam!

Wegańskie pączki bez mleka i jajek

 Składniki:

500 g mąki pszennej typ 650

1/4 łyżeczki soli

90 g drobnego cukru do wypieków

50 g oleju kokosowego, podgrzanego i przestudzonego

300 ml mleka sojowego

2 łyżki wódki

22 g suchych drożdży lub 44 g świeżych drożdży

Dodatkowo:

powidła śliwkowe

olej kokosowy do smażenia

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn).   Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając tłuszcz. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się kleić). Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, w tym momencie można je nadziać konfiturą lub dżemem: kawałek ciasta lekko spłaszczyć, na sam środek nałożyć 1 pełną łyżeczkę dżemu, dokładnie skleić by nadzienie podczas smażenia nie wydostało się na zewnątrz. Uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek lub stolnicę oprószoną mąką pszenną. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut w zależności od temperatury; pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte).

Po wyrośnięciu smażyć pączki w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 175ºC, z obu stron, po kilka minut. 

Posypać cukrem pudrem.

* z podanego przepisu wyszło mi około 19 sztuk pączków

Czas przyrządzenia 1 hour 30 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas w sumie 1 hour 40 minutes
Porcje 19


avatar

  Subscribe  
Powiadom o