Wegańskie gołąbki

Przygotowałam przepis na danie klasyczne lecz nieco różne. Młoda kapusta, kasza jaglana, ryż i pieczarki to podstawowe składniki. Prawda, że nie wiele potrzeba do kulinarnego szczęścia? Bez zawijania i długiego czasu przyrządzania.
Gdy mamy zbliżający się sezon na młodą kapustę, wielkim nietaktem było by jej nie wykorzystać. Szczególnie że jest ona źródłem cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów! Smak gołąbków i forma kotlecików to muszą być wegańskie gołąbki.

Wegańskie gołąbki
Składniki:
200g ugotowanego ryżu
100g ugotowanej kaszy jaglanej
30szt pieczarek
1 czerwona cebula
1/4 główki młodej kapusty
3 łyżki bułki tartej
Zioła i przyprawy: 0,5 łyżeczki mielonego kuminu, pieprz, sól
Dodatkowo :
olej
bułka tarta
Wykonanie:
Kapustę siekam a następnie kroję w drobną, ale nieregularną kostkę. Przekładam do rondelka, zalewam wodą i gotuję przez około 15 minut.
Pieczarki myję i razem z cebulką kroję w kostkę i podsmażam na 2 łyżkach oleju, aż pieczarki odparują wodę.
Kapustę odcedzam z wody i mieszam z kaszą, ryżem i pieczarkami. Następnie dodaję przyprawy, łyżkę oleju i bułkę tartą, całosć porządnie mieszam ręką.
Masę przed smażeniem najlepiej spróbować i ewentualnie doprawić.
Z masy wyrabiam średniej wielkości kotleciki i każdy panieruję w bułce tartej i obsmażam z obu stron na złoty kolor.
Gotowe gołąbki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.