kuchnia roślinna, zdrowe jedzenie smakuje lepiej

Wegańskie gołąbki

Wegańskie gołąbki

Przygotowałam przepis na danie klasyczne lecz nieco różne. Młoda kapusta, kasza jaglana, ryż i pieczarki to podstawowe składniki. Prawda,  że nie wiele potrzeba do kulinarnego szczęścia? Bez zawijania i długiego czasu przyrządzania.

Gdy mamy zbliżający się sezon na młodą kapustę, wielkim nietaktem było by jej nie wykorzystać. Szczególnie że jest ona źródłem cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów! Smak gołąbków i forma kotlecików to muszą być wegańskie gołąbki.

Wegańskie gołąbki

Składniki:

200g ugotowanego ryżu

100g ugotowanej kaszy jaglanej

30szt pieczarek

1 czerwona cebula

1/4 główki młodej kapusty

3 łyżki bułki tartej

Zioła i  przyprawy: 0,5 łyżeczki mielonego kuminu, pieprz, sól

Dodatkowo :

olej

bułka tarta

Wykonanie:

Kapustę siekam a następnie kroję w drobną, ale nieregularną kostkę. Przekładam do rondelka, zalewam wodą i gotuję przez około 15 minut.

Pieczarki myję i razem z cebulką kroję w kostkę i podsmażam na 2 łyżkach oleju, aż pieczarki odparują wodę.

Kapustę odcedzam z wody i mieszam z kaszą, ryżem i pieczarkami. Następnie dodaję przyprawy, łyżkę oleju i bułkę tartą, całosć porządnie mieszam ręką.

Masę przed smażeniem najlepiej spróbować i ewentualnie doprawić.

Z masy wyrabiam średniej wielkości kotleciki i każdy panieruję w bułce tartej i obsmażam z obu stron na złoty kolor.

Gotowe gołąbki odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.

Czas przyrządzenia 40 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas w sumie 1 hour
Porcje 8


avatar

  Subscribe  
Powiadom o