kuchnia roślinna, zdrowe jedzenie smakuje lepiej

Wegańskie flaczki z boczniaków

Wegańskie flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków są dość popularne, chociaż  nie do końca odpowiadają smakom flaków. Wychodzę z założenia, że flakom cały smak dają warzywa i przyprawy. W końcu smrodliwego mięsa niedoprawionego nikt by nie zjadł, a warzywa nawet bez przypraw smakują wspaniale. Dlatego to warzywa i przyprawy decydują o smaku flaków. Grzyby dają tym razem strukturę a warzywa i przyprawy smak. Przyznaję, że wyszło super 🙂 Moje flaki są  wegańskie, i bezglutenowe  😉

Wegańskie flaczki z boczniaków

Składniki:

500g boczniaków

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 pietruszka

1 marchewka

0,5 selera

0,5 l bulionu

2 łyżki oliwy

200 ml pasty pomidorowej

Zioła i przyprawy : sól, pieprz, listek laurowy, 4 łyżeczki majeranku, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, po szczypcie gałki maszkatołowej i imbiru, posiekana natka pietruszki

Danie Soup
Czas przyrządzenia 15 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Porcje 6

Sposób przyrządzenia

  1. Boczniaki opłukać, osuszyć i pokroić na paseczki.

    Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek przecicnąć przez praskę.

    Marchewkę, selera oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach.

    Do garnka wlać oliwę podgrzać, włożyć do garnka cebule i czosnek. Mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.Dodać warzywa: marchew, pietruszkę, selera, podsmażyć. Następnie dodać boczniaki i wymieszać. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty. 

    Wlać bulion i zagotować, dodać listek laurowy, paprykę słodką i ostrą, gałkę, imbir oraz sól i pieprz do smaku. Gotować przez ok. 5 minut.

    Na koniec dodać majeranek, wymieszać i podgrzać, odstawić z ognia.Do gotujących się boczniaków dodać pastę pomidorową, chwilkę podgrzać.

    Posypać posiekaną natką i podawać z pieczywem.



avatar

  Subscribe  
Powiadom o