Wegańskie flaczki z boczniaków

Flaczki z boczniaków są dość popularne, chociaż nie do końca odpowiadają smakom flaków. Wychodzę z założenia, że flakom cały smak dają warzywa i przyprawy. W końcu smrodliwego mięsa niedoprawionego nikt by nie zjadł, a warzywa nawet bez przypraw smakują wspaniale. Dlatego to warzywa i przyprawy decydują o smaku flaków. Grzyby dają tym razem strukturę a warzywa i przyprawy smak. Przyznaję, że wyszło super 🙂 Moje flaki są wegańskie, i bezglutenowe 😉

Wegańskie flaczki z boczniaków
Składniki:
500g boczniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pietruszka
1 marchewka
0,5 selera
0,5 l bulionu
2 łyżki oliwy
200 ml pasty pomidorowej
Zioła i przyprawy : sól, pieprz, listek laurowy, 4 łyżeczki majeranku, ½ łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki ostrej papryki, po szczypcie gałki maszkatołowej i imbiru, posiekana natka pietruszki
Sposób przyrządzenia
-
Boczniaki opłukać, osuszyć i pokroić na paseczki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek przecicnąć przez praskę.
Marchewkę, selera oraz pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o większych oczkach.
Do garnka wlać oliwę podgrzać, włożyć do garnka cebule i czosnek. Mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.Dodać warzywa: marchew, pietruszkę, selera, podsmażyć. Następnie dodać boczniaki i wymieszać. Smażyć mieszając przez ok. 2 minuty.
Wlać bulion i zagotować, dodać listek laurowy, paprykę słodką i ostrą, gałkę, imbir oraz sól i pieprz do smaku. Gotować przez ok. 5 minut.
Na koniec dodać majeranek, wymieszać i podgrzać, odstawić z ognia.Do gotujących się boczniaków dodać pastę pomidorową, chwilkę podgrzać.
Posypać posiekaną natką i podawać z pieczywem.