Wegańskie ciasto pomarańczowe

Wegańskie ciasto pomarańczowe

To ciasto ostatnio zagościło na moim stole, niesamowity aromat pomarańczy, połączony z czekoladą smakuje wyśmienicie. Pachniało w całym domu pysznym wypiekiem.

Wegańskie ciasto pomarańczowe

Składniki:

2 pomarańcze

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki owsianej

¾ szklanki cukru 

1 łyżeczka sody

2 łyżki soku z cytryny

2-3 krople aromatu migdałowego

1 szklanka mleka migdałowego (może być woda)

Tabliczka czekolady gorzkiej, 3 łyżki mleka roślinnego

Wykonanie:

Pomarańcze porządnie myjemy i gotujemy w wodzie około 2 godzin aż zmiękną.

Do miski wsypujemy mąki, sodę, dodajemy sok z cytryny i aromat. Z ugotowanych pomarańczy wyjmujemy pestki, (ja kupiłam takie bez pestek), kroimy w całości ze skórą i wrzucamy do blendera, wlewamy mleko lub wodę, dodajemy cukier i miksujemy. Zmiksowane pomarańcze dodajemy do mąki i mieszamy, jeśli trzeba dodajemy więcej wody. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca na około 50-60 minut na 180 stopni. Jak ciasto się upiecze (sprawdzamy patyczkiem czy już jest dobre, musi być suchy), studzimy.

Następnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej dodając do niej mleko. Rozpuszczoną czekoladę, która połączyła się z mlekiem rozprowadzamy na cieście, a górę przyozdabiamy według własnego uznania.

Czas przyrządzenia 1 hour 20 minutes
Czas gotowania 1 hour
Czas w sumie 2 hours 20 minutes
Porcje 8


avatar

  Subscribe  
Powiadom o