Wegańskie ciasto Oreo

Szybkie ciasto na niedzielny relaks? Idealny będzie tort oreo – bez pieczenia i z kilku prostych składników! Jeśli tak jak ja zawsze macie w lodówce zapas schłodzonego mleczka kokosowego możecie zaczynać przyrządzanie tej słodkiej rozpusty już teraz.
Dla mnie to ciasto jest fantastycznym rozwiązaniem gdy chce zaskoczyć znajomych którzy nie są wege. Nie mogą uwierzyć że z roślin można stworzyć taki przysmak!!

Wegańske ciasto Oreo
SKŁADNIKI:
Spód:
176g ciasteczek Oreo
60g rozpuszczonego masła wegańskiego
2 łyżki oleju kokosowego
Środek:
180g orzechów nerkowca namoczonych w wodzie (mocze przez noc)
2 puszki mleczka kokosowego (tylko biała gęsta część)
5 łyżek syropu klonowego
1 łyżka pasty waniliowej
2 łyżki oleju kokosowego
8 ciasteczek Oreo
Do dekoracji:
Pokruszone ciasteczka
Rozpuszczona biała czekolada
Wykonanie:
Wyłóż średniej wielkości formę papierem do pieczenia.
Zmiksuj ciasteczka w robocie kuchennym na pokruszone kawałeczki.
Rozpuść masło i olej w misce. Dodaj pokruszone cistka, wlej masło i olej mieszając do otrzymania konsystencji piasku. Przełóż całość do formy i umieść w zamrażalce na czas przygotowania wypełnienia.
Osusz orzechy nerkowca i zblenduj je w robocie kuchennym wraz z gęstym mleczkiem kokosowym, syropem klonowym, wanilią oraz olejem kokosowym. Mieszaj tak długo, aż uzyskasz gładką konsystencję. Dodaj pokruszone ciasteczka i mieszaj, aż połączą się z resztą składników. Przełóż wypełnienie na spód ciasta i posyp całość pokruszonymi ciastkami i umieść ponownie w zamrażalce na około 2h.
Udekoruj całość wedle swojego uznania.