Wegański piernik dyniowy

Wegański piernik dyniowy

Pyszny, bardzo aromatyczny piernik, z dodatkiem purée z pieczonej dyni. Gorąco polecam na zbliżające się święta 🙂

Wegański piernik dyniowy

Składniki suche:

1 szklanka mąki pszennej razowej

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie przyprawy do piernika

szczypta soli

Składniki mokre:

1 szklanka purée z dyni

1/2 szklanki oleju roślinnego

1/3 szklanki mleka roślinnego

Dodatkowo:

1 duża garść pokrojonych orzechów włoskich

Wykonanie:

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki .

Mokre składniki dokładnie wymieszaj w małej misce. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj szpatułką do ciasta, na sam koniec dodaj większość posiekanych orzechów- około łyżki zostaw do posypania ciasta. Przelej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posyp pozostałymi orzechami.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około 45 minut, przed wyciągnięciem wbić patyczek i sprawdzić czy jest suchy, w razie potrzeby dopiec ciasto jeszcze kilka minut.

* piekłam w keksówce o wymiarach 20x11 cm

Czas przyrządzenia 10 minutes
Czas gotowania 45 minutes
Czas w sumie 55 minutes
Porcje 6
0 0 votes
Article Rating


Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments