Wegański pasztet z czerwonej soczewicy

Wegański pasztet z czerwonej soczewicy

Do przygotowania pasztetu najlepiej użyć czerwonej soczewicy, której zaletą jest krótki czas gotowania, oraz to, że nie trzeba jej mielić. Pasztet ma także ładny kolor.

Można oczywiście użyć innego rodzaju soczewicy np.zielonej lub brązowej, ale wtedy czas gotowania będzie znacznie dłuższy i soczewice trzeba będzie zmielić po ugotowaniu.

Pasztet w wersji, którą prezentuje bardzo dobrze się kroi oraz rozsmarowuje na pieczywie, ponieważ nie wysusza się on podczas pieczenia. Ważne jest tylko aby kroić go dopiero po całkowitym wystudzeniu, rozsmarować na kanapce można nawet gorący…mniam 🙂

Idealny na Świąteczne śniadanko.

Przechowywać w lodówce nawet przez tydzień.

Wegański pasztet z czerwonej soczewicy

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy

2 cebule

2 marchewki

3 łodygi selera naciowego

2 ząbki czosnku

1/2 szklanki pestek słonecznika

1/2 szklanki płatków owsianych 

1 łyżka słodkiej papryki

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1 łyżeczka soli

garść natki pietruszki

2 liście laurowe

4 ziarenka ziela angielskiego

olej do smażenia

Wykonanie:

Soczewicę gotujemy, na szklankę ziaren dajemy dwie szklanki wody, dodajemy listek i ziele.

 Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, aż wchłonie całą wodę. Słonecznik zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do namoczenia na 10 min, po czym odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, startą na tarce marchewkę (grube oczka), pokrojonego drobno selera naciowego.Warzywa dusimy pod przykryciem około 10 minut.

Z ugotowanej soczewicy wyjmujemy listki laurowe i ziele, wrzucamy ją do dużej miski. Po kolei dodajemy resztę składników podduszone warzywa, słonecznik, posiekany czosnek, natkę, płatki owsiane i przyprawy. Dokładnie mieszamy, jeżeli chcemy żeby pasztet był bardziej zwarty, możemy kilka razy przejechać ręcznym blenderem.Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki Po wierzchu możemy posypać słonecznikiem. Pieczemy w 180 C przez około 1h aż będzie przypieczony z wierzchu, a boki pasztetu oddzielą się od foremki. 

Czas przyrządzenia 15 minutes
Czas gotowania 1 hour
Czas w sumie 1 hour 15 minutes
Porcje 8
0 0 votes
Article Rating


Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments