kuchnia roślinna, zdrowe jedzenie smakuje lepiej

Wegański mazurek

Wegański mazurek

Wegański mazurek, delikatnie karmelowy od cukru kokosowego (który jadłabym łyżkami), kawowy i przełamany kwaskowatym dżemem. Krem ma bardzo przyjemną, gładką konsystencję i  świetnie się trzyma także poza lodówką. No i kroi się jak marzenie.

Klasyczny i nie wymagający wielce wyszukanych składników. Absolutnie słodki,  i niestety pyszny tak, że zniknął szybciej niż się tego spodziewałam, ale z kubkiem czarnej kawy wchodził jak nóż w masło i wszelkie deklaracje o usunięciu cukru z diety spaliły się na panewce.  Oczywiście umysł szybko sobie to wszystko zracjonalizował i rozsądnie uzasadnił, tak, że wyrzuty sumienia zgasił rozsądek. Nie jestem dobra w wielu rzeczach, ale racjonalizowanie sobie rzeczywistości opracowałam niemal do perfekcji 🙂

Wegański mazurek

Składniki na tortownicę 20 cm.

Spód:

100 g płatków owsianych

70 g orzechów laskowych

łyżka wiórków kokosowych

10 miękkich daktyli 

szczypta soli

szczypta cynamonu

1 łyżeczka kakao

ok. 1/4 szklanki syropu klonowego

ok. 1/4 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego

3 łyżki dżemu porzeczkowego

Wykonanie:

Płatki, orzechy i wiórki prażymy w piekarniku w 170 C. Wiórki uprażą się w 2-3 minuty, lepiej zrobić je osobno żeby nie ryzykować przypalenia. Następnie wiórki, płatki i orzechy rozdrabniamy w malakserze,oraz osobno rozdrabniamy, również daktyle. Dodajemy sól, kakao, część syropu i oleju i zagniatamy rękami wszystko na jędolitą masę. Jeśli masa jest mało lepiąca dodajemy więcej oleju i syropu.

Masą wykładamy dno i boki tortownicy, wkładamy na chwilę do lodówki.  

Dno smarujemy dżemem.

Masa:

300 g mleczka kokosowego

120 ml mocnej kawy

3 łyżki syropu klonowego

3 łyżki cukru kokosowego

1 łyżka kakao

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

1 łyżka + 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka agaru

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając gotujemy, aż masa zgęstnieje. Następnie odkładamy na chwilę do przestudzenia i wylewamy na posmarowany dżemem spód.

Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Czas przyrządzenia 15 minutes
Czas gotowania 2 hours
Czas w sumie 2 hours 15 minutes
Porcje 8


avatar

  Subscribe  
Powiadom o