Wegańska zupa z żółtej cukinii

Wegańska zupa z żółtej cukinii

Żółty, taki kolor ostatnio króluje w mojej kuchni. To kolor ciepły, który zawsze kojarzy się z czymś przyjemnym wakacjami, albo bardzo ciepłym latem. Super żółtego letniego koloru może nadać nam kurkuma. To przyprawa, która pochodzi z Dalekiego Wschodu, oprócz jedzenia wykorzystywano ją w celach leczniczych ze względu na jej super właściwości. Warto doprawiać kurkumą potrawy, dzięki niej zyskają ciekawy smak i aromat, a organizm otrzyma zastrzyk zdrowia.

Wegańska zupa z żółtej cukinii

Składniki:

800 g żółtej cukinii

2 duże ziemniaki

1 łyżeczka kurkumy

kilka plasterków papryczki chili

skórka otarta z 0,5 cytryny

2 łyżeczki soku z cytryny

oliwa z oliwek

0,5 bulionu warzywnego

Zioła i przyprawy: sól, czarny pieprz, czrny sezam i zielona pietruszka

Wykonanie:

Cukinię obrać i pokroić na pół plastry, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy i dodać cukinię, papryczkę chili, skurkę z cytryny, ziemniaki oraz kurkumę.

Dokładnie zamieszać i podsmażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut.

Po tym czasie do garnka wlać blion i gotować do miękkości warzyw. Następnie zblendować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podawać z natką pietruszki posypane czarnym sezamem, ewentualnie z chipsem z batata.

Czas przyrządzenia 15 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Czas w sumie 45 minutes
Porcje 6


avatar

  Subscribe  
Powiadom o