Wegańska tarta kokosowa

Wegańska tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu.
Smaczna, bardzo kokosowa, prosta i sysąca w przygotowaniu, każdy kto uwielbia kokos ją polubi. Wspaniala smakuje ze swieżymi owocami, w wersji na dzisiaj dodałam maliny.

Wegańska tarta kokosowa
Składniki:
Spód:
2 szklanki wiórków kokosowych
1/3 szklanki mąki kokosowej
120g oleju kokosowego
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
Nadzienie:
2 puszki mleczka kokosowego (każda po 400ml)
6 łyżek syropu z agawy
szczypta soli
50g mąki kukurydzianej
4 łyżki nasion chia
1 i 1/2 łyżki oleju kokosowego
kropla pasty waniliowej lub ekstrakt z wanilii
Wierzch:
płatki kokosowe do posypania
około 300 świeżych owoców (truskawki, maliny, jagody, jeżyny, kiwi)
Wykonanie:
Spód:
Do miski przełożyć wszystkie składniki na spód i rozcierać palcami, aż powstanie wilgotna kruszonka Masę kokosową przełożyć do formy na tarte z wyjmowanym dnem, wyrównać i dociskając uformować brzeg tarty. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C przez około 10-12 minut, aż spód ładnie się przyrumieni (wiórki kokosowe szybko się pieką, proszę sprawdzać, żeby nie przypalić).
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Nadzienie:
Jedną puszkę mleczka kokosowego przełożyć do rondelka, dodać syrop z agawy i zagotować.
Drugą puszkę mleczka przełożyć do miski, dodać szczyptę soli, mąkę kukurydzianą, chia i krótko wymieszać mikserem.
Gotujące się mleczko zdjąć z ognia i dodać masę chia, wymieszać mikserem i postawić z powrotem na gazie cały czas mieszając, zagotować.
Następnie zmniejszyć ogień i gotować, mieszając przez około 2 minuty.
Zdjąć z ognia dodać olej i wanilię, wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
Jeszcze trochę ciepłe nadzienie (letnie) wylać na spód tarty i wyrównać. Wierzch ozdobić płatkami kokosowymi i świeżymi owocami. Tarte wstawić do lodówki na około 3-4 godziny.