kuchnia roślinna, zdrowe jedzenie smakuje lepiej

Wegańska tarta cytrynowa z chia, bez cukru, bez glutenu

Wegańska tarta cytrynowa z chia, bez cukru, bez glutenu

Wegańska tarta cytrynowa oczywiście bez glutenu i białego cukru. Jeśli lubicie cytrynowy smak, połączenie słodyczy i kwaskowatości, to ten przepis jest dla Was.

Ja lubię ją bardzo, taka tarta smakuje niesamowicie pysznie.

Moja wegańska tarta cytrynowa ozdobiona jest dodatkowo kiwi i borówkami, przełamując słodki smak syropu klonowego.

Same zdrowe i pyszne składniki. Tarta jest sycąca, mocno cytrynowa i krem rozpływa się w ustach. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, do ozdoby możemy użyć dowolnych świeżych, miękkich owoców. Serdecznie polecam jest poprostu pyszna i bardzo zdrowa, zainspirujcie się tym pysznym deserem.

Wegańska tarta cytrynowa z chia, bez cukru, bez glutenu

Składniki:


Spód:
250g migdałów
50g wiórków kokosowych
szczypta soli
3 łyżki syropu klonowego
Nadzienie:
230g orzechów nerkowca
2 łyżki nasion chia
140ml syropu klonowego
skórka starta z 3 cytryn
140ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
szczypta soli
60ml wody
180ml roztopionego oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)
Wierzch:
1 puszka mleczka kokosowego, które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko białą część, bez wody)
2 łyżki syropu klonowego
świeże owoce kiwi, borówki lub pestek granatu

Danie Dessert
Czas przyrządzenia 30 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Porcje 10

Sposób przyrządzenia

  1. Orzechy nerkowca zalać gorącą wodą i odstawić na około 2-3 godziny.


    Do blendera przełożyć migdały, wiórki kokosowe i zmiksować. Dodać szczyptę soli, syrop klonowy i znów miksować. Masę wyłożyć do formy na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 24cm, wyrównać i uformować brzeg tarty.

    Nadzienie:
    Orzechy nerkowca osączyć i przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki na nadzienie i zmiksować. Gotowy krem wlać na spód w blaszce, wyrównać i tartę wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc.

    Wierzch: 
    Po otwarciu puszki z mleczkiem zebrać z wierzchu tylko białą cześć mleczka bez wody (proszę uważać, jak dostanie się choć trochę wody mleczko nie będzie chciało się ubić) i ubić ją mikserem. Dodać syrop klonowy, wymieszać.

    Ubite mleczko wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto ozdobić świeżymi owocami i od razu podawać.





avatar

  Subscribe  
Powiadom o