Wegańska gęsta zupa z dyni

Wegańska gęsta zupa z dyni

Wszyscy na pewno znają dyniową zupę krem. Zupa jest naprawdę bardzo gęsta i treściwa. Połączyłam aromatyczne mleczko kokosowe ze zmiksowaną dynią, smakuje cudownie. Oczywiście nie mogłam się oprzeć i całość zupy już na talerzu wykończyłam moimi ulubionymi prażonymi na suchej patelni ziarnami, tutaj pestki słonecznika.

Wegańska gęsta zupa z dyni

Składniki :

2 małe dynie Hokkaido

1 duży pomidor

2 korzenie pietruszki 

1 ćwiartka selera

3 cm świeżego imbiru

2 łyżki oleju kokosowego 

1 puszka mleczka kosowego

1 cebula

1 garść pestek słonecznika uprażonych na suchej patelni 

Zioła i przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, kurkuma

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.

Dynie obrać, wydrążyć ze środka pestki, pokroić na ćwiartki, przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia porozkładać na niej ćwiartki dyni i zapiec w piekarniku 40 minut.

Na dnie garnka rozgrzać olej kokosowy, dodać obrany pokrojony imbir i czosnek oraz cebulę. Smażyć chwilkę, następnie dodać obranego ze skórki i pokrojonego pomidorap, selera, pietruszkę, zamieszać i wlać wodę, tak do połowy garnka.Przykryć garnek i gotować na małym ogniu prze około 20 minut. Po tym czasie dodać dynię i mleczko kokosowe oraz pozostałe składniki chwilę podgotować.

Na koniec zmiksować zupę na gładki płyn i podawać z uprażonymi ziarnami słonecznika.

Czas przyrządzenia 10 minutes
Czas gotowania 2 hours
Czas w sumie 2 hours 10 minutes
Porcje 5


avatar

  Subscribe  
Powiadom o