Świąteczne ciasto z pomarańczą i orzechami

Świąteczne ciasto z pomarańczą i orzechami

To najlepsze ciasto świąteczne 🙂 wilgotne, miękkie, aromatyczne nie znam osoby której by nie smakowało. Nie jest słodkie bardzo proste w wykonaniu, przełożone  serkiem mascarpone z posmakiem cytrynowym, uwielbiam takie połączenia.  Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu można zawinąć w papier i zamknąć w szczelnym pojemniku, pozostanie świeże przez kilka dni.

Świąteczne ciasto z pomarańczą

SKŁADNIKI:

2 jajka

200 g cukru

150 ml oleju roślinnego

2 średnie  marchewki

50 g orzechów włoskich 

1 pomarańcza

50 g wiórków kokosowych

200 g mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki przyprawy piernikowej

250 g sera mascarpone

1/4 szklanki cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

Dekoracja:  wiórki kokosowe, orzechy pekan, morele, cynamon, ciastka z piernika

WYKONANIE:

Jajka ubić  do podwojenia objętości, następnie stopniowo dodawać po łyżce cukier, cały czas ubijając, w sumie przez ok. 10 minut.

Wciąż ubijając na wysokich obrotach miksera, dolewać cieniutkim strumieniem olej.

Dodać obraną i drobno startą marchewkę, drobno startą skórkę z pomarańczy, obraną pomarańczę pokrojoną w małą kosteczkę, posiekane orzechy włoskie, wiórki kokosowe i wszystko delikatnie wymieszać. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C.

Do osobnej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę piernikową i szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Przesypać do miski z marchewką i delikatnie wymieszać łyżką wszystkie składniki.

Ciasto wyłożyć do formy o średnicy ok. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.

Masa z serka:

Mascarpone, cukier puder, sok z cytryny i szczyptę soli umieścić w misce i ubijać przez ok. 2 minuty aż krem zwiększy swoją objętość.

Dobrze wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 części. Spód posmarować 1/2 ilości serka, przykryć drugą częścią ciasta i rozsmarować resztę masy z serka.

Posypać wiórkami kokosowymi, udekorować orzechami pekan i morelami, miejscami oprószyć cynamonem, można również na środek wbić ciastka z piernika.

Czas przyrządzenia 20 minutes
Czas gotowania 1 hour
Czas w sumie 1 hour 20 minutes
Porcje 6
0 0 votes
Article Rating


Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments