STIR-FRY z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami i szpinakiem

Stir fry to technika gotowania polegająca na krótkim smażeniu potraw na wściekle rozgrzanym oleju. Żeby uniknąć przypalenia i zapewnić równomierne ogrzewanie produktów, miesza się je i podrzuca na woku lub patelni – stąd nazwa. Mianem stir fry określa się również przygotowane tą metodą dania, najczęściej w stylu azjatyckim. Moja wiedza dotycząca historii i tradycji kulinarnej krajów Dalekiego Wschodu jest niewielka, dlatego nie będę się starała odtwarzać oryginalnych chińskich, wietnamskich czy tajskich receptur, tylko zaprezentuję ogólne zasady, kroki i techniki, które, jeśli połączy się je z podstawową wiedzą teoretyczną, pozwolą na skomponowanie dowolnego dania z wybranych przez was składników – wierzę bowiem, że stir fry to przede wszystkim pole do improwizacji.
Czym różni się wolne gotowanie od gotowania szybkiego?
Prawdopodobnie wszystkie kuchnie świata mają jeden wspólny mianownik: dążenie do zintensyfikowania umami, czyli smaku określanego jako satysfakcjonujący, pełny – czy po prostu pyszny. Niesamowite jest to, jak różnymi drogami osiągają ten cel. Obecnie wiedza dotycząca umami i związków, które są jego nośnikami, jest zaawansowana i ciągle się poszerza, ale oczywiście nie zawsze tak było.

STIR-FRY z kaszą gryczaną, suszonymi pomidorami i szpinakiem
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
garść pestek słonecznika
1 łyżka oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
1 mała pokrojona w kosteczkę cebula
2 ząbki czosnku
szczypta suszonego oregano
6 kawałków suszonych pomidorów
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
garść szpinaku
ok. 80 g sera feta
Wykonanie:
Ugotować kaszę gryczaną, wyłożyć na większy talerz lub tacę, ostudzić (można przygotować wcześniej). Na patelni delikatnie podsmażyć pestki słonecznika, następnie wlać oliwę i zeszklić cebulę, pod koniec dodać starty czosnek, lekko zrumienić.
Dodać kaszę gryczaną i suszone oregano i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem.
Dodać pokrojone suszone pomidory i natkę pietruszki i smażyć przez 1 minutę. Dodać opłukany i osuszony szpinak i mieszać podgrzewając aż szpinak zmięknie. Odstawić z ognia i posypać fetą.
Smacznego!