kuchnia roślinna, zdrowe jedzenie smakuje lepiej

Sałatka z kapusty pekińskiej, papryki i ogórka

Sałatka z kapusty pekińskiej, papryki i ogórka

Mam dla Was super przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej, czerwonej papryki i ogórka. To ulubiona sałatka w moim domu do obiadu.

Składniki możecie dowolnie modyfikować i zmieniać ich proporcje.

Spróbuj, jest idealna do niedzielnego obiadu.

 

Sałatka z kapusty pekińskiej, papryki i ogórka

Składniki:

pół główki kapusty pekińkiej

1 czerwona papryka

1 zielony ogórek

garść pestek słonecznika

garść pestek dyni

Dressing:

3 łyżki oliwy extra vergin

3 łyżki wody

3 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka miodu

odrobinę pieprzu

Wykonanie:

Kapustę pekińską siekamy i posypujemy łyżeczką soli, mieszamy zagniatając delikatnie kapustę następnie odstawiamy na 15 minut, tak aby puściła sok.

Nasiona słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni.

Ogórka obieramy i kroimy na pół księżyce, paprykę siekamy w paseczki.

Z kapusty pekińskiej odlewamy nadmiar soku, i dorzucamy pozostałe składniki, polewamy przygotowanym dressingiem i wszystko razem mieszamy.

Czas przyrządzenia 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas w sumie 30 minutes
Porcje 6


avatar

  Subscribe  
Powiadom o