Sałatka z jagodami goji

Sałatka z jagodami goji

Wiem,  do wiosny został już tylko miesiąc, ale nie mogę się powstrzymać, żeby nie napisać, że to taka wiosenna sałatka z ogorkiem i pomidorem oraz dodatkiem suszonych jagód goji, kolorowa, smaczna, pełna witamin i słońca, którego wszyscy już bardzo pragniemy.

A czy wisz że…

Jagody goji to handlowa nazwa kolcowoju chińskiego. Owoc ten pochodzi z Azji, uprawia się go również w Europie.

Zaleca się je w wielu chorobach na przykład reumatyzmie czy podczas obniżonej odporności. Dodatkowo pomagają w chorobach płuc, serca, wątroby. Obniżają także poziom glukozy we krwi. Dieta bogata w jagody goji poprawi nam wzrok, a także opóźni proces starzenia się, kobietom pomoże złagodzić bolesne bóle miesiączkowe.
Jagody goji zwane “owocami długowieczności” lub “czerwonymi diamentami” zawierają bardzo wiele witamin, minerałów oraz składników odżywczych. Jeżeli jeszcze nie masz w swoim jadłospisie tego owocu, musisz koniecznie to zmienić. W tych jagodach znajduje się 19 różnych aminokwasów ( 9 z nich to aminokwasy egzogenne – organizm ludzki ich nie produkuje, dostępne są tylko w pożywieniu). Ponadto owoce te zawierają 21 pierwiastków, na przykład miedź, żelazo czy wapno i fosfor. Ciekawostką jest, że jagody goji mają trzy razy więcej żelaza niż szpinak.
W tych czerwonych owocach znajduje się bardzo dużo beta karotenu, zdecydowanie więcej niż w marchewce.
Herbata z jagód goji jest pomocna w trawieniu. Goja pomoże naszej wątrobie oczyścić się z toksyn. Owoce te są również dobre dla osób, które chorują na nadciśnienie oraz mają za wysoki cholesterol. Dodatkowo, zawarte w nich substancje pomagają właściwie funkcjonować naszemu układowi krążenia.
Jagody goji można jeść jako przekąskę, w ciągu dnia. Można z nich także przygotować ciekawe dania..

Sałatka z jagodami goji

Składniki:

5-6 liści sałaty karbowanej

kawałek zielonej części pora

1 średni ogórek

6 małych pomidorków cherry

pęczek szczypiorku

4 łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika

4 łyżki suszonych jagód goji

SOS WINEGRET:

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki wody

2 łyżki organicznego octu balsamicznego

2 łyżki cytryny

1 łyżka syropu z agawy

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Owoce goji płuczemy, następnie zalewamy letnią wodą na 10 minut odstawiamy,a potem osączamy.

Wszsytkie warzywa myjemy. Sałatę rwiemy na małe kawałki i układamy na dnie półmiska.

Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na grubsze plasterki, kładziemy na sałatę.

Na to sypiemy posiekanego drobno pora i szczypiorek. Pomidorki kroimy na ósemki i kładziemy na wierzch sałatki. Polewamy sosem winegret przygotowanym z oliwy, soku z cytryny i przypraw.

Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika i jagodami goji.



avatar

  Subscribe  
Powiadom o