kuchnia roślinna, zdrowe jedzenie smakuje lepiej

Sałatka z fasolką szpinakiem i tuńczykiem

Sałatka z fasolką szpinakiem i tuńczykiem

Od dawna marzył mi się tuńczyk w innym wydaniu. Skomponowałam więc sałatkę ze składnikami, które w połączeniu z rybą stworzyły oryginalny i ciekawy smak.

Sałatka z fasolką szpinakiem i tuńczykiem

Składniki:

150 g fasolki szparagowej zielonej

1 pęczek  rzodkiewki

2 garści świeżego szpinaku

2 łyżki orzeszków piniowych

1 puszka tuńczyka w oliwie z oliwek

1 pęczek koperku

Dressing:

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka musztardy

1 łyzeczka soku z  cytryny

szczypta soli

szczypta cukru

szczypta pieprzu

Wykonanie:

Fasolkę szparagową gotujemy na parze.

Rzodkiewkę kroimy na większe kawałki, a koperek drobno siekamy.

Orzechy pinii prażymy na suchej patelni.

Tuńczyka odcedzamy, przekładamy do miski i delikatnie widelcem rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Dorzucamy świeży umyty szpinak, składniki mieszamy i polewamy przygotowanym dressingiem.



avatar

  Subscribe  
Powiadom o