Quiche z gruszką i wędzonym łososiem

Quiche z gruszką i wędzonym łososiem

Quiche z gruszką i wędzonym łososiem

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

150 g zimnego masła

1 łyżeczka soli

1 jajko

To co w środku:

120 g wędzonego łososia

1 duża gruszka

120 g sera camembert

0,5 szklanki słodkiej śmietanki 30%

3 jajka

zioła i przyprawy: czerwony pieprz, sól, 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę przesypać na stolnicę, dodać jajko, sól i masło. Wszystkie składniki dość szybko zagnieść razem. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę o średnicy 24 cm, podziurkować widelcem i włożyć do lodówki na godzinę.

Po tym czasie piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki dno i boki okryć folią aluminiową i na folię wysypać suchą fasole lub ryż. Piec ciasto 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez 12 minut na złoty kolor.

Do miski wbić jajka, wlać śmietankę 30% doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać starty na tarce o grubych oczkach ser camembert, delikatnie go wmieszać i odstawić. Łososia rozdrobnić rękami, gruszkę pokroić na cienkie półplasterki i skropić je sokiem z cytryny.

Na podpieczony spód, ułożyć kawałki łososia, wlać masę jajeczną i poukładać gruszki. Całość posypać roztartym w moździerzu czerwonym pieprzem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 30 minut.

Czas przyrządzenia 1 hour
Czas gotowania 30 minutes
Czas w sumie 1 hour 30 minutes
Porcje 4


avatar

  Subscribe  
Powiadom o