Proste ciastka owsiane

Proste ciastka owsiane

Te ciasteczka robi się wyjątkowo szybko, są zdrowe bez dodatku mąki, wprost idealne do popołudniowej kawki 🙂

Muszę wspomnieć o wspaniałym składniku tych ciastek, czyli czystej wanili, przygotowanej w formie pasty, jedna łyżeczka odpowiada jednej lasce tej przyprawy. Gęsty syrop, o mocnym waniliowym aromacie, świetnie sprawdzi się w wielu potrawach. Pasta firmy Nielsen-Massey ma aksamitny, słodkawy smak wanilii, który nie tylko wzbogaci wyrazistość potrawy, ale również nada pieknego wyglądu.

Proste ciastka owsiane

Składniki:

100 g cukru trzcinowego jasnego lub ciemnego dark muscovado- użyłam tego pierwszego

50 g miękkiego masła

2 jajka

120 g płatków owsianych

4 łyżki otrąb owsianych

50 g płatków migdałowych

2 łyżeczki pasty waniliowej firmy Nielsen-Massey

Wykonanie:

Wszystkie składniki przekładamy do miski zagniatamy rękoma, powstanie luźna papka.

Z ciasta formujemy kuleczki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczamy.

Ciasteczka piekłam w temperaturze 190 stopni, na funkcji góra-dół przez około 10 minut do

ładnego zarumienienia.

Po wyjęciu z piekarnika warto odstawić ciastka do ostygnięcia 🙂

Z podanego przepisu wyszło mi 19 sztuk ciasteczek.

Czas przyrządzenia 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas w sumie 20 minutes
Porcje 4


avatar

  Subscribe  
Powiadom o