kuchnia roślinna, zdrowe jedzenie smakuje lepiej

Pasta z soczewicy i pestek dyni

Pasta z soczewicy i pestek dyni

Jest to bez wątpienia moja ulubiona pasta do chleba. Zwykle przygotowuję ją na 2-3 dni, zamykam ją w moim ulubionym słoiku ( ale o słoikach opowiem kiedy indziej). Tak naprawdę pasta smakuje każdemu: testowałam na dzieciach, dorosłych, rodzinie i znajomych. Do tego jest bardzo wartościowa. Koniecznie spożywaj ją z dobrymi źródłami witaminy C tak, aby poprawić wchłanianie żelaza.

Pasta z soczewicy i pestek dyni

Składniki:

130 g suchej czerwonej soczewicy,

70 g pestek dyni (0,5 szklanki),

10 suszonych pomidorów 

oliwa z oliwek (jeśli konsystencja pasty będzie sucha)

1 łyżeczka suszonej włoszczyzny (u mnie: naturalna mieszanka suszonej włoszczyzny i ziół).

Wykonanie:

Pestki dyni moczymy.

Soczewicę należy przepłukać, a następnie ugotować wraz z przyprawą z suszonej włoszczyzny do miękkości (15 minut) tak, aby wyparowała z niej cała woda. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.

Miksujemy/ mielimy pestki dyni, następnie dodajemy pomidory suszone, soczewicę, oliwę i blendujemy wszystko razem aż do osiągnięcia oczekiwanej konsystencji pasty.

Podajemy na wybranym pieczywie z dodatkiem warzyw.

Czas przyrządzenia 10 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas w sumie 25 minutes
Porcje 4


avatar

  Subscribe  
Powiadom o