Pasta pieczarkowa z kaszą jaglaną

Pasta pieczarkowa z kaszą jaglaną

Kasza jaglana jest zdrowa, to wiemy. Warto wykorzystywać ją w różnych kombinacjach śniadaniowych nie tylko na słodko z owocami. Takie połączenie z pieczarkami, to poprostu strzał w dziesiątkę.

Bardzo lubię pasztety grzybowe, chciałam by była gęsta i bardzo pieczarkowa.

Pasta pieczarkowa z kaszą jaglaną

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

1 cebula

450g pieczarek

3 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki wody spod kiszonej kapusty

1 ząbek czosnku

sól morska

sporo pieprzu ziołowego lub czarnego

1+2 łyżki oleju

Wykonanie:

Kasze przepłucz we wrzątku. Następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i szczyptą cukru.

Wody powinno być dwa razy więcej od kaszy. Wystudź kaszę.

Pieczarki umyj i posiekaj, cebulę pokrój w kostkę. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, następnie pieczarki i podduś razem warzywa, do momentu aż, pieczarki odparują wodę.

Schłodzone składniki, kaszę i pieczarki z cebulą przełóż do kielicha blendera.

Dodaj ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, sok z cytryny i pieprz.

Zmiksuj wszystko na gładką masę.

Doprw solą do smaku.

Podawaj z drobno posiekaną zieloną pietruszką.

Czas przyrządzenia 10 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Czas w sumie 40 minutes
Porcje 4


avatar

  Subscribe  
Powiadom o