Pasta pieczarkowa z kaszą jaglaną

Kasza jaglana jest zdrowa, to wiemy. Warto wykorzystywać ją w różnych kombinacjach śniadaniowych nie tylko na słodko z owocami. Takie połączenie z pieczarkami, to poprostu strzał w dziesiątkę.
Bardzo lubię pasztety grzybowe, chciałam by była gęsta i bardzo pieczarkowa.

Pasta pieczarkowa z kaszą jaglaną
Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1 cebula
450g pieczarek
3 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki wody spod kiszonej kapusty
1 ząbek czosnku
sól morska
sporo pieprzu ziołowego lub czarnego
1+2 łyżki oleju
Wykonanie:
Kasze przepłucz we wrzątku. Następnie ugotuj w wodzie z dodatkiem soli i szczyptą cukru.
Wody powinno być dwa razy więcej od kaszy. Wystudź kaszę.
Pieczarki umyj i posiekaj, cebulę pokrój w kostkę. Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, następnie pieczarki i podduś razem warzywa, do momentu aż, pieczarki odparują wodę.
Schłodzone składniki, kaszę i pieczarki z cebulą przełóż do kielicha blendera.
Dodaj ząbek czosnku, 2 łyżki oleju, sok z cytryny i pieprz.
Zmiksuj wszystko na gładką masę.
Doprw solą do smaku.
Podawaj z drobno posiekaną zieloną pietruszką.