Pasta jajeczna bez jajek

Pasta jajeczna bez jajek

 

Pasta jajeczna bez jajek

Składniki:

1 puszka ciecierzycy (lub 2 szklanki suchej,namoczonej i ugotowanej)

1 łyżeczka soli kala namak

2 szklanki wody

majonez wegański lub oliwa z oliwek

zioła i przyprawy:  pęczek szczypiorku, pieprz, sól kala namak do smaku, szczypta kurkumy dla koloru

Wykonanie:

Odcedzić ciecierzycę od aquafaby. Aquafabę przelać do wysokiego naczynia.

Do ciecierzycy z puszki dodać wodę oraz czarną sól, przykryć, zagotować i gotować przez 10 minut.

Ugotowaną ciecierzycę odcedzić, rozgnieść blenderem i odstawić do wystudzenia.

Posiekać szczypiorek, dodać go do ciecierzycy razem z około 1/2 szklanki wegańskiego majonezu lub oliwy z oliwek. Na koniec doprawić do smaku czarną solą, pieprzem, kurkumą i dokładnie wymieszać.

* przepis na wegański majonez znajdziesz w moich przepisach 🙂

Czas przyrządzenia 20 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas w sumie 30 minutes
Porcje 4


avatar

  Subscribe  
Powiadom o