Pasta jajeczna bez jajek


Pasta jajeczna bez jajek
Składniki:
1 puszka ciecierzycy (lub 2 szklanki suchej,namoczonej i ugotowanej)
1 łyżeczka soli kala namak
2 szklanki wody
majonez wegański lub oliwa z oliwek
zioła i przyprawy: pęczek szczypiorku, pieprz, sól kala namak do smaku, szczypta kurkumy dla koloru
Wykonanie:
Odcedzić ciecierzycę od aquafaby. Aquafabę przelać do wysokiego naczynia.
Do ciecierzycy z puszki dodać wodę oraz czarną sól, przykryć, zagotować i gotować przez 10 minut.
Ugotowaną ciecierzycę odcedzić, rozgnieść blenderem i odstawić do wystudzenia.
Posiekać szczypiorek, dodać go do ciecierzycy razem z około 1/2 szklanki wegańskiego majonezu lub oliwy z oliwek. Na koniec doprawić do smaku czarną solą, pieprzem, kurkumą i dokładnie wymieszać.
* przepis na wegański majonez znajdziesz w moich przepisach 🙂