Paprykowy sos z fasolą adzuki

Paprykowy sos z fasolą adzuki

Fasola adzuki jest mało znana i niedoceniana w Polsce. Leży na naszych półkach sklepowych, ale nie do końca wiemy co możemy z niej zrobić. A możliwości jest na prawdę wiele. Jej natura termiczna jest neutralna, czyli ani nas nie oziębia, ani nie rozgrzewa. Tak jak inne strączki wzmacnia nam funkcje nerek. Ma bardzo silne właściwości odtruwające. Ponadto może przyczynić się do zmniejszenia obrzęków, ma działanie wysuszające. To ważne w okresie jesienno – zimowym. Wywar z fasoli adzuki ma niesamowite właściwości. Należy przygotować go w następujący sposób: gotuj przez godzinę na wolnym ogniu 1 filiżankę fasolki w 5 filiżankach wody. Po upływie tego czasu wywar odlej a fasolkę dogotuj, by była miękka. Pół godziny przed każdym posiłkiem wypijaj pół filiżanki jako środek leczniczy na zapalenie nerek.

Fasolę przed dodaniem do potrawy należy namoczyć przez minimum 12 godzin. Wówczas podnosimy jej strawność. Czas namaczania można skrócić, jeśli nie macie problemów trawiennych.

Przypomnę, że fasola adzuki jest najłatwiej strawną rośliną strączkową.

Paprykowy sos z fasolą adzuki

Składniki:

szklanka ugotowanej fasoli adzuki

2 ząbki czosnku

1 cebula

papryka czerwona

papryka pomarańczowa lub żółta

2 łyżki przecieru pomidorowego

olej do podsmażenia

zielona pietruszk

szczypta czerwonej papryki słodkiej w przyprawie

szczypta papryki wędzonej w przyprawie

sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekany czosnek z cebulą. Następnie dodaj pokrojoną na dowolne kawałki obie papryki. Dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem około 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Pogotuj jeszcze chwilę i wyłącz źródło ciepła. Poczekaj aż chwilę ostygnie. Następnie weź blender ręczny i miksuj, ale nie na drobną papę. Kilka razy w różnych miejscach przez 5 sekund. Tak, by pozostały większe kawałki i powstała konsystencja gęstego sosu. Dodaj fasolę adzuki i znowu zacznij podgrzewać. Na sam koniec dodaj posiekaną pietruszkę i wyłącz źródło ciepła.

Tak przygotowany sos można podać z makaronem, kasza, ryżem lub do polania kotlecików z kaszy jaglanej!



avatar

  Subscribe  
Powiadom o