Paluszki z tofu w panierce

Paluszki z tofu w panierce z mąki cieciorkowej – idealne na przekąskę, czy na obiad. Fajnie będzie można je podać z jakimś ulbionym dipem lub w towarzystwie sałaty.

Paluszki z tofu w panierce
Składniki:
1 opakowanie tofu (180 g)
pół szklanki mąki z ciecierzycy
1/4 szklanki wody
2-3 łyżki sezamu
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz
Wykonanie:
Tofu kroimy wzdłuż na pasy o grubości ok 1cm. Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wodą, przyprawami i sezamem – nasza panierka nie powinna być zbyt rzadka. Tofu obtaczamy w naszej masie i wkładamy na rozgrzany olej na patelni. Nasze paluszki powinny być przynajmniej do połowy zanurzone w oleju. Smażące się paluszki dodatkowo posypujemy na górze sezamem. Pilnujemy, aby nam się nie przypaliły i obracamy je, aby z każdej strony były ładnie zarumienione. Kiedy już są gotowe – osuszamy je z oleju na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem czosnkowym lub koperkowym.