Paluszki z tofu w panierce

Paluszki z tofu w panierce

Paluszki z tofu w panierce z mąki cieciorkowej – idealne na przekąskę, czy na obiad. Fajnie będzie można je podać z jakimś ulbionym dipem lub w towarzystwie sałaty.

Paluszki z tofu w panierce

Składniki: 

1 opakowanie tofu (180 g) 

pół szklanki mąki z ciecierzycy 

1/4 szklanki wody

 2-3 łyżki sezamu 

2 łyżeczki ziół prowansalskich 

sól, pieprz

Wykonanie:

Tofu kroimy wzdłuż na pasy o grubości ok 1cm. Mąkę z ciecierzycy mieszamy z wodą, przyprawami i sezamem – nasza panierka nie powinna być zbyt rzadka. Tofu obtaczamy w naszej masie i wkładamy na rozgrzany olej na patelni. Nasze paluszki powinny być przynajmniej do połowy zanurzone w oleju. Smażące się paluszki dodatkowo posypujemy na górze sezamem. Pilnujemy, aby nam się nie przypaliły i obracamy je, aby z każdej strony były ładnie zarumienione. Kiedy już są gotowe – osuszamy je z oleju na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem czosnkowym lub koperkowym. 

Czas przyrządzenia 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas w sumie 20 minutes
Porcje 4


avatar

  Subscribe  
Powiadom o