Lekka pianka

Lekka pianka

Lekka pianka

Składniki:

1 galaretka wiśniowa

1 galaretka brzoskwiniowa

1 galaretka agrestowa

600 ml wrzątku

660 ml śmietanki kremówki 30%

660 g śmietany kwaśnej 18%

4 łyżki cukru pudru

5 łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku

Dodatkowi na wierzch ciasta:

3 galaretki agrestowe

700 ml wrzątku

Wykonanie:

Trzy galaretki - wiśniowa, brzoskwiniowa, agrestowa, każdą osobno rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Galaretki wylewamy do miseczek i odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy je w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajmy śmietanę i zimną żelatynę oraz chwilę miksujemy do połączenia składników. Dodajemy pokrojone galaretki i mieszamy. Masę śmietanową wylewamy do formy i wstawiamy do lodówki do stężenia. 

Trzy galaretki agrestowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową i wstawiamy do lodówki.

Czas w sumie 1 hour
Porcje 12


avatar

  Subscribe  
Powiadom o