Krem z porów i gruszki podany z komosą ryżową

Krem z porów i gruszki podany z komosą ryżową

Delikatny por z gruszką i ziemniakami, to świetny pomysł na zupę, a okraszony jeszcze ugotowaną komosą ryżową to istna bomba witaminowa. Zupa wyszła ciekawa o niecodziennym smaku, warto próbować łączyć ze sobą różne warzywa.

Krem z porów i gruszki

Składniki:

2 duże pory, biała ich część

2 pietruszki 

1 ćwiartka selera

2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę

2 gruszki, obrane i pokrojone w kostkę

0,5 litra bulionu warzywnego

oliwa do smażenia

1 szklanka quinoa- komosy ryżowej, ugotowanej według przepisu na opakowaniu

Zioła i przyprawy: czosnek niedźwiedźi, gałka muszkatałowa, biały pieprz, sól

Wykonanie:

Białe części pora pokroić. Na dnie garnka rozgrzać kilka łyżek oliwy i dodać pora oraz dwie łyżeczki czosnku niedźwiedźiego dusić na małym ogniu, dodać pietruszkę i selera pokrojonego w słupki, jak warzywa zaczną robić się miękkie dodać gruszkę i dusić wszystko razem przez kilka minut.

Kiedy gruszka zacznie się rozpadać, dodać ziemniaki, wszystko dokładnie wymieszać i wlać gorący bulion. Gotować na małym ogniu do czasu, aż ziemniaki zaczną się rozpadać.

Zupę zmiksować blenderem, doprawić odrobiną gałki muszkatałowej, solą i pieprzem

Podawać z komosą ryżową.

Czas przyrządzenia 10 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Czas w sumie 40 minutes
Porcje 6


avatar

  Subscribe  
Powiadom o