Krem porowo ziemniaczany z grzanką

Mój przepis na pyszne danie to, proste produkty i smakowite dodatki. Oto zupa porowo-ziemniaczana gotowa prawie w 5 minut. Pamiętaj podgrzać ją przed podaniem, można skropić oliwą, posypać szczypiorkiem i podawać z grzankami. Czy to nie zachwycające, że możemy wrzucić do garnka kilka składników, zamieszać, przykryć i pójść do innych domowych spraw?
Niektóre warzywa idealnie się dopełniają, nie potrzebują dodatkowego towarzystwa, bo same w sobie stanowią pożywne danie. Tak jest z tą zupą, zapraszam do wypróbowania przepisu. Smacznego.

Krem porowo ziemniaczany z grzanką
Składniki:
3 korzenie pietruszki
1 seler
2 duże pory
3 ząbki czosnku
3 ziemniaki
1 cebula
olej rzepakowy
700ml wywar z warzyw
Przyprawy i zioła: gałka muszkatołowa, papryka słodka mielona, pieprz biały mielony, sól, pieprz czarny
Wykonanie:
Czosnek rozgniatamy nożem i siekamy. Cebulę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki. Białe części pora kroimy wzdłuż na pół i szatkujemy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i dodajemy przygotowane składniki. Smażymy przez około 2 minuty, mieszając.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do składników w garnku. Całość doprawiamy do smaku świeżo startą gałką muszkatołową. Następnie wlewamy wywar z warzyw, mieszamy i gotujemy.
Zupę blendujemy na krem. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Zupę wlewamy do talerza, dekorujemy świeżymi grzankami.