kuchnia roślinna, zdrowe jedzenie smakuje lepiej

Krem porowo ziemniaczany z grzanką

Krem porowo ziemniaczany z grzanką

Mój przepis na pyszne danie to, proste produkty i smakowite dodatki. Oto zupa porowo-ziemniaczana gotowa prawie w 5 minut. Pamiętaj podgrzać ją przed podaniem, można skropić oliwą, posypać szczypiorkiem i podawać z grzankami. Czy to nie zachwycające, że możemy wrzucić do garnka kilka składników, zamieszać, przykryć i pójść do innych domowych spraw?
Niektóre warzywa idealnie się dopełniają, nie potrzebują dodatkowego towarzystwa, bo same w sobie stanowią pożywne danie. Tak jest z tą zupą, zapraszam do wypróbowania przepisu. Smacznego.

Krem porowo ziemniaczany z grzanką

Składniki:

3 korzenie pietruszki

1 seler

2 duże pory

3 ząbki czosnku

3 ziemniaki

1 cebula

olej rzepakowy

700ml wywar z warzyw

Przyprawy i zioła: gałka muszkatołowa, papryka słodka mielona, pieprz biały mielony, sól, pieprz czarny

Wykonanie:

Czosnek rozgniatamy nożem i siekamy. Cebulę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki. Białe części pora kroimy wzdłuż na pół i szatkujemy. W dużym garnku rozgrzewamy olej i dodajemy przygotowane składniki. Smażymy przez około 2 minuty, mieszając.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do składników w garnku. Całość doprawiamy do smaku świeżo startą gałką muszkatołową. Następnie wlewamy wywar z warzyw, mieszamy i gotujemy.

Zupę blendujemy na krem. Doprawiamy do smaku przyprawami.

Zupę wlewamy do talerza, dekorujemy świeżymi grzankami.

Czas przyrządzenia 10 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas w sumie 35 minutes
Porcje 4


avatar

  Subscribe  
Powiadom o