Francuskie ciasto Trzech Króli – Galette des Rois

Francuskie ciasto Trzech Króli – Galette des Rois

Ciasto Trzech Króli (Galette des Rois) to popularny we Francji wypiek, który przygotowuje się na 6  stycznia. Zgodnie z tradycją ciasto to kryło w sobie niespodziankę w postaci ziarna fasoli (po francusku fève), choć z czasem miejsce fasoli w nadzieniu zastąpiły małe ceramiczne figurki przedstawiające Jezusa. Obecnie w ciastach często można spotkać postaci z kreskówek, a w warunkach domowych można po prostu schować w nim cały migdał.

Ten kto znajdzie w swoim kawałku ciasta niespodziankę staje się na dzień królem i może nosić papierową koronę.Nadzienie robi się bardzo szybko i przy gotowych płatach ciasta francuskiego możemy je przygotować w mniej niż godzinę. Ten specjał jest także popularny w innych krajach, choć w każdym wygląda nieco inaczej (w Hiszpanii występuje pod nazwą Roscón de Reyes i zawiera dużą ilość kandyzowanych owoców, podobnie jest w Portugalii, gdzie Bolo Rei przypomina babkę i ma w środku dziurę).

Francuskie ciasto Trzech Króli - Galette des Rois

Składniki:

2 kawałki gotowego ciasta francuskiego o średnicy ok. 24-25 cm 

150 g mielonych migdałów (tzw. mąka migdałowa)

80 g cukru trzcinowego

szczypta soli

otarta skórka z 1 pomarańczy

100 g masła 

2 jajka + 1 dodatkowe do posmarowania ciasta z zewnątrz

1 łyżeczka aromatu migdałowego 

1 cały migdał

Wykonanie:

W mikserze lub misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę migdałową, szczyptę soli, cukier i otartą skórkę z pomarańczy.

Dodajemy miękkie masło pokrojone na małe kawałki. Ucieramy.

Wbijamy jajka i dodajemy aromaty. Miksujemy. Tak przygotowaną masę wkładamy na 15 minut do lodówki.

Wyciągamy z lodówki schłodzone nadzienie i ciasto. Na jeden z blatów wykładamy nadzienie zostawiając ok. 3 cm odstępu od krawędzi. Chowamy migdał.

Całość przykrywamy drugim blatem. Brzegi możemy lekko zmoczyć wodą, by lepiej się skleiły. Bardzo ważne jest by dobrze połączyć blaty, by nadzienie nie wypłynęło. Możemy udekorować krawędzie ciasta za pomocą widelca.Ciasto możemy także ponacinać ostrym nożem.

Na końcu wystarczy je delikatnie posmarować rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze  180 stopni na funkcji góra-dół.

Czas przyrządzenia 15 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Czas w sumie 45 minutes
Porcje 6


avatar

  Subscribe  
Powiadom o