Tort tęczowy

Tort tęczowy

 

Tort tęczowy

Składniki na 2 kolorowe blaty biszkoptowe ( o średnicy 20-22 cm) :

- 3 duże jajka

- 120 g drobnego cukru do wypieków

- 75 g mąki pszennej

- 30 g mąki ziemniaczanej

- barwniki spożywcze w proszku

*musimy zrobić 6 takich platów, ja piekłam na jednorazowych tackach

Krem cytrynowy z bitej śmietany i mascarpone:

- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej

- 500 g serka mascarpone, schłodzonego

- 3 łyżi cukru pudru

- świeżo otarta skórka z 1 cytryny

Cytrynowy poncz:

- sok wyciśnięty z 1 cytryny

- woda

Wykonanie:

Mąki wymieszać, przesiać.

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać

łyżka po łyżce cukier, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

Do masy jajecznej wsypać mąki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły, a piana nie opadła.

Ciasto podzielić na pół, do każdej części dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie wymieszać.

Dwie ogrągłe formy o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia samo dno, nie smarować boków.

Delikatnie przełożyć do nich ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka.

Gorące biszkopty wyjąć z piekarnika,z wysokości około 30 cm upuścić je w formie na podłogę.

Przestudzić w temperaturze pokojowej.

W taki sam sposób upiec 4 pozostałe kolorowe blaty.

Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu,

pod koniec ubijania dodać cukier puder i skórkę z cytryny.

Sok z cytryny przelać do szklanki i dopełnić wodą do otrzymania 2/3 szklanki ponczu.

Poszczególne blaty ciasta nasączać cytrynowym ponczem i przekładać kremem, wierzch i boki tortu również

posmarować kremem śmietankowym ( można dodać odrobinę barwnika)

Cały tort schłodzić w lodówce.

Czas w sumie 30 minutes
Porcje 10


avatar

  Subscribe  
Powiadom o