kuchnia roślinna, zdrowe jedzenie smakuje lepiej

Cytrynowa tarta z bezą

Cytrynowa tarta z bezą

Dziś tarta cytrynowa – idealna do popołudniowej kawy! Na kruchym cieście z domowym kremem cytrynowym i delikatną bezą. Co powiecie na taki deser? 🙂 Nie można się mu oprzeć.

Tarta cytrynowa ma przepiękną, zrumienioną bezę – dlatego tak ważne jest perfekcyjne ubicie białek na sztywną pianę i powolne dodawanie do niej cukru. Puszysta beza, cytrynowy smak i chrupiący spód – czego chcieć więcej od tarty? Przepyszna tarta, niesamowity wypiek.

Cytrynowa tarta z bezą

Składniki:


Ciasto:
300g mąki pszennej tortowej
150g masła schłodzonego
70g cukru pudru
3 żółtka
Nadzienie:
4 jajka
1 żółtko
300ml śmietanki kremówki 36%
100g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
skórka starta z 1 cytryny
150ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
30g mąki ziemniaczanej
Beza:
4 białka
160g cukru
1 łyżka soku z cytryny




Danie Dessert
Czas przyrządzenia 45 minutes
Czas gotowania 50 minutes
Porcje 8

Sposób przyrządzenia

  1. Na stolnicę przesiać mąkę z cukrem pudrem. Dodać masło i żółtka, wymieszać , aż powstaną okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto.

    Ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na okrąg trochę większy od blaszki, użyłam formy do tarty o średnicy 26cm z wyjmowanym dnem. Ciastem wyłożyć blaszkę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę.

    Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika.

    Nadzienie:
    Wszystkie składniki na nadzienie przełożyć do miski i wymieszać mikserem do połączenia składników. Jajeczną masę wylać na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

    Beza:
    Białka krótko ubić, aż się spienią i wsypać cukier. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny i ubijać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca, ubijać przez około 8-10 minut, aż cukier się całkowicie rozpuści.

    Bezę wyłożyć na podopieczne ciasto. Ja użyłam do tego rękawa cukierniczego i metalowej końcówki Wilton M1, przy brzegu tarty robiłam duże rozetki. Można też bezę wyłożyć przy pomocy łyżki.
    Tartę wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół przez około 40 minut.





avatar

  Subscribe  
Powiadom o