Cytrynowa Markiza

Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie smaczne ciasto. Macie ochotę na markizy? Cytrynowa Markiza jest wspaniale kwaśna i niesamowicie pyszna. Wielbiciele cytrusowych wypieków będą w siódmym niebie 😉 Ciasto przełożone jest budyniowym kremem, słodko-kwaśnym i aksamitnym w smaku. Przekonywać mnie do deserów pachnących cytryną naprawdę nie trzeba, bo je uwielbiam, to jest idealny deser na upalne oraz wakacyjne dni. Zapraszam 🙂

Cytrynowa Markiza
Ingredients
Spód:
300g podwójnych cytrynowych ciastek markiz
130g roztopioneg masła
Krem:
700ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
250g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
skórka starta z jednej cytryny
3 łyżki soku z cytryny
Do nasączenia:
100ml wody
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe w proszku
700ml gorącej wody
około 500g podwójnych cytrynowych ciasteczek markiz
Sposób przyrządzenia
-
Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować.
Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać. Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.Spód:
Podwójne cytrynowe markizy przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć.Krem:
Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2 minuty. Następnie w 3 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem.
Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać.
Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne cytrynowe markizy maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce. Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki.
Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.