kuchnia roślinna, zdrowe jedzenie smakuje lepiej

Cytrynowa Markiza

Cytrynowa Markiza

Dziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie smaczne ciasto. Macie ochotę na  markizy?  Cytrynowa Markiza  jest wspaniale kwaśna i niesamowicie pyszna.    Wielbiciele cytrusowych wypieków będą w siódmym niebie 😉 Ciasto przełożone jest budyniowym kremem, słodko-kwaśnym i  aksamitnym w smaku. Przekonywać mnie do deserów pachnących cytryną naprawdę nie trzeba, bo je uwielbiam, to jest idealny deser na upalne oraz wakacyjne dni. Zapraszam 🙂

Cytrynowa Markiza

Danie Dessert
Czas przyrządzenia 1 hour 30 minutes
Porcje 15

Ingredients

Spód:
300g podwójnych cytrynowych ciastek markiz
130g roztopioneg masła

Krem:
700ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
250g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
skórka starta z jednej cytryny
3 łyżki soku z cytryny

Do nasączenia:
100ml wody
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe w proszku
700ml gorącej wody
około 500g podwójnych cytrynowych ciasteczek markiz

Sposób przyrządzenia

  1. Do rondelka wlać 500ml mleka, dodać cukier wanilinowy i zagotować.
    Do pozostałego mleka 200ml dodać budyń, obie mąki i dokładnie wymieszać. Tak rozmieszany budyń z mąkami dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową.

    Spód:
    Podwójne cytrynowe markizy przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć.

    Krem:
    Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2 minuty. Następnie w 3 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.

    Do kremu budyniowego dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem.

    Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać.

    Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne cytrynowe markizy maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce. Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki.

    Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

    Ciasto wyjąć z lodówki i na wierzch wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić z powrotem do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.







avatar

  Subscribe  
Powiadom o