kuchnia roślinna, zdrowe jedzenie smakuje lepiej

Ciasto z truskawkami bez glutenu

Ciasto z truskawkami bez glutenu

Proste, szybkie i zapełnione po brzegi pysznymi truskawkami. To przepis z rodzaju tych, które po krótkim czasie zna się na pamięć, żeby dowolnego popołudnia, nawet bez przygotowania z odpowiednimi składnikami, upiec coś dobrego. Ciasto jest idealne w sezonie letnim. Nieskomplikowanych, dobrych przepisów nigdy za wiele 😉 a ten właśnie jest taki. Piekłam go na najniższym poziomie piekarnika na funkcji góra-dół.

 

Składniki:

170g mąki ryżowej
90g zmielonych migdałów
250ml mleka (może być roślinne)
100g ksylitolu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
60ml oleju
3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
220g umytych truskawek, bez szypułek

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, dodać zmielone migdały, proszek do pieczenia, ksylitol i wymieszać łyżką.
Do drugiej miski wlać mleko, dodać olej, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x11cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać ,ciasto jest rzadkie. Na wierzchu poukładać przepołowione truskawki.
Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.



avatar

  Subscribe  
Powiadom o