Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe

Perfekcyjne ciasteczka imbirowe na zimowe popołudnie lub na świąteczny stół. Doskonałe kiedy potrzeba nam ciastek rozgrzewających od środka. Wypełniają kuchnię aromatem imbiru, a w smaku są bardzo delikatne.

Ciasteczka imbirowe

Składniki:

500 g mąki

200 g miodu

100 g cukru pudru

100 g cukru trzcinowego

120 g margaryny

1 jajko

1 łyżeczka sody

5 łyżek przyprawy do piernika

1 czubata łyżeczka suszonego imbiru

1 łyżeczka aromatu pomarańczowego

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z sodą.

Do garnka wkładamy masło,cukier puder,cukier brązowy,miód

i wszystko razem gotujemy do rozpuszczenia się składników,na końcu

wsypujemy przyprawy,mieszamy i ostawiamy garnek do przestygnięcia.

Przestudzoną masę wlewamy do mąki,dodajemy jajko i aromat pomarańczowy,

wszystko razem zagniatamy na błyszczącą masę .

Lekko oprószając stolnicę rozwałkowujemy porcje ciasta,i wykrawamy pożądane

kształty przenosząc je ze stolnicy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ciastka około 10 min w temperaturze170 stopni na funkcji piekarnika góra-dół.

Wyciągamy blachę z piekarnika i zsuwamy ciastka na blat żeby wystygły na równej powierzchni.

Udanego wypieku:)

Czas przyrządzenia 15 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas w sumie 25 minutes
Porcje 10
0 0 votes
Article Rating


Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments