Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy

Chleb bezglutenowy

Składniki:

250 g mąki gryczanej

150 g mąki ryżowej

100 g mąki kukurydzianej

8 g drożdży instant

2 łyżki nasion siemienia lnianego

1/2 szklanki pestek słonecznika

1 płaska łyżka soli

1 łyżka cukru

600 ml ciepłej wody (wody dodajemy mniej lub więcej tyle ile to konieczne)

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu i dokładnie wymieszać. Przykryć kuchennym ręcznikiem, pozostawić w cieple na 20 minut, ciasto musi odpocząć i powiększyć swoją objętość.

Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy.

Piec w temperaturze 190 stopni przez 50-60 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce. Wierzch chleba często bywa popękany.

0 0 votes
Article Rating


Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments