Bułeczki maślane z rodzynkami

Bułeczki maślane z rodzynkami

 

Bułeczki maślane z rodzynkami

Delikatne, puszyste,a przy tym wcale nie zbite. Maślane bułeczki są tak pyszne, że nie potrzebują już zbędnych dodatków.

Składniki:

500g mąka pszenna typ 650

0,5 łyżeczki soli

80 g cukru

7 g suszonych drożdży instant

1 szklanka letniego mleka

80 g masła

60 g rodzynek

1 jajko

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do misy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy.

Chwilę studzimy, aby płyn był letni, lecz nie gorący. Do mąki dodajemy drożdże, cukier, sól, rodzynki.

Wlewamy letni płyn i zaczynamy wyrabiać ciasto na bułeczki około 5 minut.

Ciasto przekładamy do misy, przykrywamy ją ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.

Po godzinie wyrośnięte ciasto dzielimy na 9-10 części i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Bułeczki pieczemy przez 15-17 minut, aż bedą rumiane.

Przed włożeniem bułeczek do piekarnika posmarowałam wierzch rozbełtanym jajkiem

Czas przyrządzenia 1 hour 20 minutes
Czas gotowania 17 minutes
Czas w sumie 1 hour 37 minutes
Porcje 9


avatar

  Subscribe  
Powiadom o