Krem z kalafiora z dodatkiem tahiny

Krem z kalafiora z dodatkiem tahiny

Na rozgrzanie… polecam expresowy i aromatyczny krem z kalafiora z dodatkiem tahiny i kminku, który fantastycznie podkręca smak kalafiora.

Krem z kalafiora z dodatkiem tahiny

Składniki:

kalafior

około 800 ml warzywnego bulionu

1 ziemniak

2 ząbki czosnku

1 cebula

szklanka mleka kokosowego

łyżka tahiny

olej rzepakowy lub oliwa

przyprawy i zioła: łyżeczka mielonego kminku i czosnku niedźwiedźiego, sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C

Kalafior nacieramy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

W międzyczasie w garnku rozgrzewamy olej i lekko szklimy na niej cebulkę, dorzucamy pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka, rozdrobniony czosnek, kminek i czosnek niedźwiedźi, razem jeszcze chwilkę wszystko blanszujemy. Kiedy kalafior już ładnie nama się zarumieni, wyjmujemy z piekarnika i dorzucamy do garnka. Całość zalewamy bulionem, dodajemy łyżeczkę lub dwie soli i gotujemy do momentu kiedy ziemniaki staną się miękkie.

Blendujemy na gładki krem, dodajemy łyżkę tahiny i mleko kokosowe...jeszcze chwilę podgrzewamy. Podajemy ze świeżo otartym pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek.

Czas przyrządzenia 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas w sumie 30 minutes
Porcje 6


avatar

  Subscribe  
Powiadom o