,

,

W końcu mam i ja dynię makaronową, tak mnie zaskoczył mój bratanek pamietał, że tyle razy mówiłam o tym cudzie natury 🙂 aż w końcu zdobył ją dla mnie. W środku cudowna, po upieczeniu pachnąca melonem i miąższ tej dyni dzieli się na tysiące włókien jak makaron spaghetti. Do tego sosik pomidorowy i mamy szybkie i pyszne danie.

Dynia makaronowa

Składniki:

1 duża dynia makaronowa 

3 duże pomidory

3 ząbki czosnku

1 duża cebula

½ łyżeczki brązowego cukru

2 łyżeczki oregano

sól i czarny pieprz

parmezan

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Dynię przekroić na pół, włożyć do rozgrzanego piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 45 minut.

W międzyczasie czosnek drobno posiekać. Na dnie małego rondelka rozgrzać olej lub oliwę z drugiego tłoczenia, dodać posiekany czosnek i cebulę, podsmażyc. Dodać pomidory obrane ze skórki wraz z resztą składników i dusić na minimalnym ogniu przez około 30 minut.

Upieczoną dynię wyjąć z piekarnika. Przy pomocy łyżki pozbyć się pestek następnie widelcem wyjmować miąższ skrobiąc wnętrze dyni. 

Gorące spaghetti z dyni przełożyć do misek, podawać razem z łyżką sosu pomidorowego oraz parmezanem.

Czas przyrządzenia 45 minutes
Porcje 2


avatar

  Subscribe  
Powiadom o